Pages Menu
Rss
Categories Menu

Posted on J jul., 2022 in Notícies

Rosa Fabregat, Premi Nacional de Cultura 2022

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va reconèixer, el passat divendres 27 de maig, la llarga i fecunda trajectòria de la cerverina Rosa Fabregat en el món de l’escriptura.

 

El passat mes de maig li van donar el premi nacional de cultura a la nostra companya Rosa Fabregat, sòcia del CDE, i aquestes són les nostres paraules de felicitació i la seva resposta:

Estimada Rosa: En nom de la M.Pau, la Piua i el meu i en representació de tot el Col.lectiu de Dones en l’Església per la Paritat, et felicitem pel premi Nacional de Cultura d’enguany i ens unim a tu tant en la demanda de l’abolició del celibat com de l’ordenació de les dones! I cridem ben fort amb tu: Visca Catalunya Lliure i Feminista!

Resposta: Estimades amigues del  Col.lectiu de Dones en l’Església, Visca Catalunya Lliure i Feminista.

Amigues  meves una gran abraçada. Rosa.

Rosa Fabregat (Cervera, 1933)

Premi Nacional de Cultura per la seva llarga trajectòria literària i de compromís cultural des que va començar a escriure als 14 anys. Ha conreat sobretot la poesia, però també la novel·la i l’assaig, des de llocs innovadors per a la seva generació, com ara la ciència-ficció i el feminisme. La seva trajectòria literària és constant i perllongada, sempre atenta a la problemàtica contemporània, sense renunciar a la confrontació entre realitat i la interpretació lírica. Combina la seva vocació literària amb la vocació científica. És doctora en farmàcia i fou la primera presidenta de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia.

Rosa Fabregat. Escriptora, doctora en Farmàcia, i acadèmica de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Des de la publicació del seu primer llibre, Estelles (1979), amb què va obtenir el Premi Vila de Martorell de poesia (1978), ha desenvolupat una intensa activitat creativa, poètica i narrativa, que ha compaginat amb la col·laboració en publicacions periòdiques. El conjunt de la seva producció engloba 8 novel·les, i 20 llibres de poesia, aplegats en els volums La temptació de vol. Obra poètica (1994 -2011) (2012) i Ancorada en la boira. Obra poètica (1953 – 1993) (2013), el recull de narracions Tots els contes de Rosa Fabregat (2009) i l’estudi Aproximació a les farmàcies de la ciutat de Lleida en la primera meitat del segle XX (2001). La seva trajectòria intel·lectual ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi (2017) i alguns dels seus poemes han estat traduïts a llengües com l’alemany, el castellà, el rus i l’anglès. També ha rebut el Premi Sikarra (de la seva comarca d’origen la Segarra), la Medalla d’Or de l’Institut Medicofarmacèutic de Catalunya, la medalla al mèrit cultural de la Paeria de Lleida, i el reconeixement de filla predilecta de Cervera.

Enllaços

Premis Nacionals de Cultura 2022 (CoNCA)

“Visca Catalunya lliure i feminista” (Vilaweb)

Rosa Fabregat, Premi Nacional de Cultura 2022 (Territoris.cat)