Pages Menu
Rss
Categories Menu

Posted on J jul., 2021 in Notícies

Neus Forcano: “Estem obligats a no perdre l’esperança”

“Estem obligats a no perdre l’esperança” (Arcadi Oliveres)
Jornada de treball de Justícia i Pau (Catalunya i Balears)
22 de maig del 2021

Neus Forcano i Aparicio
Professora de llengua i literatura. Estudis de Ciències Religioses (ISCREB), Màster d’Història de les Dones (Centre DUODA-UB). És membre de Cristianisme i Justícia, de l’Associació europea de Dones per a la Recerca Teològica (ESWTR) i de la plataforma de dones creients Alcem la veu. Col·labora en el Consell de redacció de la revista Iglesia Viva.

Vull agrair a Justícia i Pau, concretament a l’Eduard Ibáñez i a l’Albert Quintana, el convit a aquesta trobada conjunta per reflexionar, per dialogar i per projectar. Són moments que fan falta, aturades que ens permeten compartir punts de vista, experiències, i que ens són la sal de la vida. També ho agraeixo perquè és la possibilitat de compartir amb vosaltres el llegat que l’Arcadi Oliveres ens ha regalat i ens continua regalant perquè no defallim. I així entenc aquesta frase amb què heu volgut titular la trobada: “estem obligats a no perdre l’esperança”.

Semblaria que aquest verb “obligar”, d’entrada, ens força moralment a actuar d’una manera rígida, a estar sempre disposats, a ser efectius, imparables, incansables, perquè no es pot perdre l’esperança!…però no, no crec que sigui el sentit de l’expressió. De l’Arcadi no vaig aprendre a actuar ni a implicar-me en les coses perquè “tocava”, com una obligació moral. Potser, a vegades, ens autoimposem capteniments i justificacions: “em comporto així perquè així m’ho han ensenyat”; “així ho fa el meu grup”, o “així ho faig perquè rebo la recompensa de sentir-me just, correcte, bo i reconegut dins el meu grup”…No és el cas de l’expressió que comentem de l’Arcadi. L’Arcadi usa aquest verb “obligar” perquè sap que si perdéssim l’esperança, hauríem renunciat a ser autèntics, estaríem renunciant a ser persones de debò i a sentir-nos persones amb els altres.

Què vol dir, doncs, ser esperançat, ser esperançada?

Llegir el text sencer