Pages Menu
Rss
Categories Menu

Posted on J jul., 2020 in Notícies

M. Pau Trayner: Post Covid-19

En aquest dies de confinament he tingut temps per a reflexionar i aprofundir temes que, poc a poc, es prioritzen de molts altres que també hi has dedicat molt temps, però el que he trobat profitós és que coses tan complexes com l’existència de tantes religions en el món actual, sobre una sola terra, i les trobades durant un temps de trobades a un grup de l’Hospitalet que anomenem Fòrum, ens hi trobem gent de diferents creences. El llibre que va caure a les meves mans escrit pel Dr. Eduardo Alonso amb el títol “Història comparada de las religiones” m’ha ajudat a descobrir una gran quantitat d’interpretacions comunes sobre símbols viscuts amb desitjos de transcendència i valors que han estat reglamentades per tots aquells grups que, en cultures diferents, han sabut anar a fons en allò que ens fa humans i semblants per sobre de tantes cultures que han nascut en aquesta terra al llarg de la nostra història.

És sorprenent veure tant la possibilitat de viure com la d’aprofundir sobre la nostra realitat de vida i la capacitat per poder participar en l’evolució vers un món més just, lliure i capaç de promoure realitats que simplifiquin i ens enriqueixin. Ens neguem a simplificar les opcions perquè potser som fruit de molts raonaments i, sense quasi pensar-ho, hem acceptat l’espiritualitat i la transcendència com allò difícil d’expressar, i que ens obliga a donar respostes profundes i entenedores sobre els nostres sentiments tan difícils de viure i moltes vegades explicar.

Aquests mesos que hem viscut trasbalsades per tantes coses, una d’elles el valor de la vida i de la feblesa de tot plegat, també ens han anat ajudant a comprendre que la simplificació i les respostes solidàries són possibles.

Les persones que hem viscut en espais on s’ha valorat això que s’ha anomenat “Transcendència”, hem de reconèixer que moltes vegades també tenim en el nostre entorn uns dogmes que han complicat la nostra fe.

La lectura del llibre m’ha possibilitat anar a la realitat d’allò que hem posat el nom de DÉU.

Aprofundint la comparació entre les principals religions que hi ha a l’Hospitalet i les trobades entre nosaltres per compartir les nostres creences i tenir a les mans els resultats de l’estudi de moltes llengües o idiomes, arribes a copsar que el “Déu Tri” és la grandesa de poder comprendre i experimentar amb totalitat allò que vivim cada dia: la terra, el mar i l’aire.

Aquesta realitat es viu amb plenitud, però les cultures portades d’una mateixa experiència ho hem anat explicant com hem cregut que era més fàcil d’entendre.

Seguint la lectura de la Creació en el nostre llibre de la Bíblia 

(Gn 1, 1-31) també ens simplifica una d’aquestes realitats tant complicades d’explicar amb d’una manera senzilla i entenedora: nosaltres contemplant dalt d’una muntanya el naixement del dia, què anem veient?

En els dies Post Covid 19, què busquem? Una vacuna que ens valgui a tots, visquem on visquem i tinguem el color de la nostra pell com sigui. El problema és el mateix per tothom i la vacuna cal que sigui la mateixa.

Tots constatem la nostre feblesa i ens ajudem per superar-la. La solució és una i la humanitat també.

La història de la humanitat, segons l’expliquen avui els nostres libres, va dels 4.000 anys abans de Crist als 2020 de la nostra era.

Sempre hi hagut vida i mort. La vida hem anat explicant-la. De la mort i post mort en saben poc o res, però busquem la continuïtat d’aquesta existència amb interpretacions múltiples i totes nascudes de la nostre finitud.

Continuem comparant, coneixent i actuant per concretar allò que creiem i/o desitgem com alternativa a l’experiència actual com persones humanes amb capacitats per donar respostes adients a una realitat plural i real de les nostres vides.

Tot ens afecta a tots i sembla que som un sol cos que va expressant la totalitat amb les diferents religions que s’han anat creant al llarg de tota la vida.

Són temes per intentar explicar-nos el nostre anhel d’eternitat, felicitat, justícia i solidaritat de la vida viscuda com regal.