Pages Menu
Rss
Categories Menu

Posted on J Mar, 2017 in Notícies

Manifest sobre el diaconat femení

Text del manifest en PDF

El Col·lectiu de Dones en l’ Església per la Paritat, treballem per la reconstrucció d’un model eclesial fonamentat en la sinodalitat i en el servei, en la perspectiva d’una “Església i discipulat d’guals”

Davant de la proposta del Bisbe de Roma d’estudiar la possibilitat d’un diaconat femení, i amb la voluntat d’unir-nos al treball de la comissió nomenada per a tal efecte, volem expressar la nostra posició.

El contingut d’aquest manifest és l’expressió més sintetitzada del treball de fons que estem realitzant, en el que tenim en compte els arguments bíblics, teològics i històrics, amb l’intent d’anar cap un model de reconstrucció històrica, que ha de fer una interpretació crítica des de la perspectiva feminista dels textos patriarcals i apostòlics, en la línia d’E. Schüsler i de les teòlogues feministes d’arreu del món.

Per tant, manifestem que:

  1. Les dones sempre hem servit en la comunitat eclesial, i ho continuarem fent. El diaconat, tal com es proposa, entenem que és sols un reconeixement dins d’una estructura que ha de canviar.
  2. Si el diaconat femení resta ancorat en el diaconat ministerial (LG,29), les dones continuarem marginades i excloses dels espais d’autoritat, de negociació i de decisió, malgrat el potencial de llibertat que emergeix del missatge de Jesús.
  3. Des d’aquesta perspectiva, el problema no és tan sols atendre les necessitats pastorals actuals de les comunitats cristianes, ni la preocupació pels serveis que les dones han o poden realitzar, (cosa que ha de decidir cada comunitat o Església local, com se sol fer en algunes parròquies), sinó que l’important és revisar el lloc que els laics en general i les dones en particular ocupen en aquests espais.
  4. Volem que el servei diaconal femení i, fins i tot, l’ordenació sacerdotal de les dones, no signifiqui senzillament una repetició dels models existents, ni que, com qualsevol altre servei eclesial, vingui a reforçar l’estructura piramidal de l’Església, model contrari al desig d’una “Església d’iguals”.
  5. Vist així, el diaconat femení podria ser, doncs, la guspira, un inici, per anar més enllà, per avançar vers aquest nou model, que dependrà del contingut i l’abast que li donem per a obtenir la paritat.

Barcelona, Març 2017